ruokaa pala palalta

tiistai 13. joulukuuta 2011

'Happamia' sanoi kettu (ora)pihlajanmarjoista.

Jo vain! Mieli pakahtuu riemusta, johon on sekoittunut joulueuforiaa, sillä huomisen jälkeen saatan lähes kuukauden ajan vain nautiskella elämästä, kokkailusta, hyvistä kirjoista ja kissanpäivistä. Vietinkin tänään vähintäänkin tunnin kaupassa miettiessä mitä kaikkea ruoka-aineita sitä ostaisikaan palkitakseen itseään syksystä!

Loma. Vacation. Semester. Fiesta. Vacanza. De vacances.

Olen jo muutaman viikon ajan tahtonut tehdä itse glögiä ja nyt löysin sopivan hetken sen teolle. Siitä tuli samalla loman alkamisen juhlajuomaa. Glögiä on itse asiassa perin helppo valmistaa. En itse oikein välitä kauppojen sokerilitkuglögeistä, joten siksikin oman glögin teko oli ihan must! Veden lisäksi voit käyttää mitä vain kuivattuja marjoja(goji, mustikka, karpalo...) sekä haluamiasi mausteita. Lisäsin itse vielä mukaan omenoita tuomaan raikasta makua. Minä valitsin marjoiksi viime kesäisiä, kuivattuja orapihlajanmarjoja joille en ollut vielä keksinyt käyttöä. Ne sopivatkin tähän mitä mainioimmin!

Glögistä tulee tiivistettä, jota voi sitten laimennella maun mukaan.  Jos tahdot glögitiivisteestäsi vahvempaa, keitä sitä pidempään kuin ohjeessa.


Orapihlajanmarja Glögi

Laita kattilaan:
8 dl vettä
1,25 dl orapihlajanmarjoja(marjoja)
1 pilkottu kirpeä luomu omena
7 kokonaista kardemummaa
7 kokonaista neilikkaa
kanelitanko/ 3 tl kanelia
3 cm pala tuoretta inkivääriä
8 maustepippuria
raastettua appelsiinin kuorta/pomeranssin kuorta

Keitä n. 1/2 tuntia miedolla lämmöllä. Siivilöi ja pullota sekä säilytä viileässä.

Kippis!


Omaa glögitiivistettähän on myös kiva antaa joululahjaksi, jos pullottaa sitä pieneen somaan pulloon ja askartelee kauniit etiketit.

-

Olen tänään somistellut kotiani jouluisen tunnelmaiseksi ja siivoilun lomassa tein perinteisen pasta-aterian soijarouhekastikkeella. Varioin tuota ikiaikojen klassikkoa paistamalla sipuleita hunajassa ja ai että se sopikin mainiosti.

Nyt soi jouluradio ja luvassa virkkaussessiot!
1 kommentti:

  1. Semmoinen pitikin mainita noista orapihlajanmarjoista, että ne vaikuttavat positiivisesti verenpaineongelmiin ja lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi ei suositella käytettäväksi päällekkäin verenpainelääkkeiden kanssa.

    Että ihan vain varmuuden vuoksi mainitse, jos joku yhtäkkiä ryntää popsimaan ämpärillisen orapihlajanmarjoja.

    VastaaPoista