ruokaa pala palalta

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Hortoilun hurmaa!




Linnut lauloivat ja minä kuljeksin vaalean vihreässä lähimetsässä hortoilemassa. Jos et tiedä mitä hortoilu tarkoittaa, katso täältä.

Kokosin metsän antimista ja muutamista kaupan antimista ihanan horta-aterian -

Nokkosmunakasta
Horta-feta-täytteiset sienet
Maitohorsman versot voisulalla


Yllä olevassa kuvassa näkyy osa hortoilusaalistani. Kuvan etualalla ovat nuoret maitohorsman versot, joidenka varret ovat suolavedessä keitettyinä kuin parsaa.


Vuohenputket - nuo viherpeukaloiden kauhut - ovat mainiota herkkua. Niiden maku on hieman pähkinäinen ja voimakas. Poimi nuorimmat ja vielä hieman supussa olevat lehdet, sillä ne ovat maukkaimpia.


Nuoret ja sileät voikukanlehdet pääsivät myös sienien täytteeksi.


Joukkoon vielä kaupan basilikaa (omaa satoa odotellessa), sekä fetaa, öljyä, pippuria ja sitruunan mehua.

Voilá!

Sitten täytin herkkusienet täytteellä ja kypsensin uunissa. 


Alla olevassa kuvassa näkyy nokkosmuhennosta, joka oli valmistettu simppelisti ryöpätyistä nokkosista ja kananmunasta kera mausteiden. Munakkaan kaverina on kypsät maitohorsman versot voin kanssa.


Nämä täytetyt sienet olivat aivan taivaallisia - feta ja vuohenputken kirpeys täydensivät oivasti toisiaan.


Hortoilijan herkkuateria !


Muista opetella tunnistamaan villivihannekset ennen kuin poimit mitään myrkyllistä. Erityisesti vuohenputkien kanssa on syytä olla tarkempi ettei sekoita niitä myrkyllisiin serkkuihinsa. Itse tosin opin hyvinkin nopeasti tunnistamaan yleisimmät hortoilijan herkut luonnosta. Kasvio käteen ja lenkkipolulle!

lauantai 4. toukokuuta 2013

Köket tunnelmaa Helsingin sydämessä





Viime kesän sain kunnian viettää helsinkiläisen Cafe Köketin kyökissä töissä. Työ oli inspiroivaa ja mukavan haasteellista. Aamuviideltä kyökissä soi Radio Helsinki ja minä pyöräyttelin torikahvilan aamupalat musiikin tahdissa valmiiksi. 

Nyt vierailin Köketissä jälleen ennen vappua fiilistelemässä!


Tällä hetkellä Köketissä voi vierailla parissakin paikassa Helsingin keskustassa: Aleksanterinkadulla Senaatintorin kulmassa sekä Pop-up kulttuurikahvilassa Espan lavan valoisissa tiloissa. Lisäksi toukokuun puolivälillä avataan Kauppatorille, Havis Amandan patsaalle kesäinen konttikahvila.


Köketin lounasta



Ihania astioita


Köketin herkkupöytää



Pop-up kahvilan räiskyvän kaunista sisustusta


Huhujen mukaan kesäisen konttikahvilan katolle nousee vielä kattopuutarhakin!



Huomenna on erityisen suositeltavaa piipahtaa Espalle Köketiin sillä siellä on SuperSunnuntai, jonka fb-tapahtuman löydät täältä.

pus och kram <3


perjantai 19. huhtikuuta 2013

Punajuurta ja perjantaita!


Suussa vieläkin kihelmöi.
Makuhermoja kutkuttaa.


Perjantain kunniaksi pistin kaiken peliin päivällistä tehdessäni. Punajuuriunelmaa ja suppilovahvero-vuohenjuustorisottoa.



Suppilovahvero-vuohenjuustorisotto

kuivattuja suppilovahveroita
risottoriisiä
kasvislientä
sopivasti vuohenjuustoa
pikkuisen tuoretta inkivääriä
suolaa ja pippuria

Valmista normaalin risotto-ohjeen mukaisesti. Lisää sienet ja vuohenjuusto loppupuolella.



Punajuuriunelma

3 punajuurta
2 valkosipulin kynttä
125 g kreikkalaista jugurttia
yrttejä
suolaa
pippuria

Keitä pilkotut punajuuret puolipehmeiksi vedessä. Blendaa loppujen ainesten kanssa ja mausta maun mukaan.


Tämä ateria oli aivan uskomattoman helppo tehdä - kokeilkaa jos ette usko! 

Kyllä elämä on mukavaa. Lattarimusiikki soi. Kissa kehrää. Luvassa mukava perjantai-ilta. Huomenna paistaa aurinko. Kesä tulee pian...


lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kohti kultaista keskitietä


Viimeisen vuoden aikana olen oppinut olemaan pingoittamatta ruokavalioon liittyvissä asioissa. Vaikka syön paljon ravinnetiheitä ja terveellisiä ruoka-aineita, nautin siitä täysin rinnoin. 

Jos jokin ei maistu hyvälle, en aio syödä sitä otsa rypyssä. Terveellisimmistä ruoka-aineista valmistetut herkut sitä paitsi saavat makunystyröitä hivelevän makunsa lisäksi olon tuntumaan paremmalta kuin perinteiset sokerihöttöherkut.

Eläköön ruoka!



Aloitettuani työharjoittelun olen huomannut kaipaavani kahdeksan tuntisen työpäivän aikana energiaa antavia välipaloja. Valmistinkin eilen ihania välipalapatukoita pitkien työpäivien iloksi!






Pilko taatelit ja pähkinät pieneksi leikkuulaudalla. Sulata lämpimään veteen kookosöljy ja sokeri. Yhdistä kaikki aineet kulhossa tasaiseksi massaksi sekoittaen. Anna seoksen seistä 10 minuuttia. Kaulitse tai painele leivinpaperin päällä tasaiseksi levyksi ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Leikkaa patukoiksi terävällä veitsellä ja säilytä kylmässä jos et syö patukoita heti.




Tänä aamuna oli ihana syödä aamiaiseksi muutama välipalapatukka ja herkullista smoothieta.

Joka-aamuinen smoothieni sisältää usein banaanin, omenaa, luomu soijajogurttia sekä paljon siemeniä ja terveellisiä jauheita. Tänä aamuna laitoin smoothieni joukkoon myös superyrttisekoitusta Four Sigma Foodsilta, sillä eilen saapui postin mukana minulle neljä pussillista erilaisia superyrttisekoituksia. Smoothieni maistui aivan taivaallisen hyvälle!




p.s. Näitä Chlorella-tabletteja napsin muutaman päivässä ja nautin niiden puhdistavasta efektistä!

torstai 7. maaliskuuta 2013

Tuorepuristettua, kiitos!


Paluu arkeen pitkän opintoreissun jälkeen tuntuu hyvältä. Kun pikku hiljaa alkaa toipua reissuväsymyksestä, kaipaa keho jotain raikasta, tuoretta. Onneksi kotona odottikin City Dealin kautta tilattu mehupuristin. Oli pakko heti päästä testailemaan puristinta jääkaapista löytyneellä appelsiinilla.

Hieman jännitti, josko puristin olisi yhtä helppo ja nopea kuin mainos väitti. Onneksi pelot osoittautuivat turhiksi sillä appelsiinista sai parissa sekunnissa ihanaa tuorepuristettua mehua.


Mehupuristiminen mukana tulleen ohjeen mukaan mehua saa puristettua helposti hedelmistä, kasviksista ja raastetuista juureksistakin. En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan miltä itsepuristettu mehu maistuu omenoista, kiiweistä, viinirypäleistä, meloneista, tomaateista, ananaksista, mangoista... 

Tuntuu kuin kesä olisikin jo hitusen lähempänä, kun suussa maistuvat tuoreet hedelmät.


Kevään kunniaksi keho kaipaa puhdistumista ja siksipä ajattelin mehuista innostuneena ryhtyä omanlaiselleni 'puhdistuskuurille'. Alla olevasta kuvasta saa hieman kuvaa kuuristani. Puhdasta ruokaa, pari litraa vettä/yrttiteetä/tuorepuristettua mehua päivässä, yrttivalmisteita ja paljon vihreää. Ei niinkään sokeria tai valkoisia jauhoja.



p.s. Reissusta paluun kunniaksi kotona odotti kaikkea ihanaa - mm. tulppaanikimppu!


tiistai 5. helmikuuta 2013

Pinaattista arkea



Maanantai-iltana kaupassa himoitsimme molemmat tuoretta pinaattia. Päätimme, että nyt olisi aika pinaattiohukaisten. Tietenkin oli keitettävä lättyjen lisukkeeksi myös omaa puolukkahilloa.


Pinaattiletut <3 Puolukkahillo


Aina syödessäni pinaattilettuja jaksan muistella sitä, kuinka aina viime vuosiin asti ajattelin pinaattiletut jälkiruokana, joita kuuluu napostella kermavaahdon ja mansikkahillon kanssa. Koulussa ihmettelinkin aina vuosikaudet, että miksi lounaaksi on jälkkäriä. Myös ainainen puolukkahillo koulun pinaattilettujen kanssa ihmetytti. Voi sitä hetkeä, kun tajusin, että pinaattiletut ovatkin yhteiskuntamme mielestä 'suolainen' ateria eikä jälkkäri. Siinä hetkessä maailmani murtui - onneksi vain hetkellisesti.




Pinaattiohukaiset

1/2 l maitoa
2 munaa
3 dl jauhoja
suolaa
1 rkl öljyä
200 g tuoretta pinaattia kevyesti ryöpättynä

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta, suola, jauhot ja öljy. Sekoita joukkoon loppu maito sekä hienonnettu pinaatti. Anna turvota puolisen tuntia.

Paista ohukaisia pienessä öljy määrässä pannulla.




keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Mustikkakookoskeksit


Kirpeänä talvipakkasiltana ei tee mieli muuta kuin käpertyä peiton alle mutustamaam keksiä ja juomaan kaakaota. Tänään kuitenkin join kaakaon sijasta teetä. Keksiresepti löytyi aina yhtä ihanasta KiitosHyvää -blogista. 

Kyseiset keksit ovat sellaista terveellistä laatua. Niitä voi popsia vaikka useammankin ilman huonoa omaatuntoa - resepti ei sisällä sokeria, voita taikka valkoisia jauhoja. Kaikenlisäksi ne olivat taivaallisen hyviä. Erityisesti uunituoreina!


Mustikka-kookos-keksit

3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl manteleita (käytin cashewpähkinöitä)
3 banaania
1,5 dl pakastemustikoita
5 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 rkl kotimaista hunajaa
1 tl vaniljauutetta
0,5 tl suolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Murskaa mantelit morttelissa. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, mantelimurska sekä suola.

Muussaa banaanit haarukalla ja sekoita sitten kuivien aineiden sekaan. Lisää vesihauteessa sulatettu kookosöljy sekä hunaja ja vaniljauute. Lopuksi sekoita varovaisest pakastemustikat sekaan sekoittamatta liikaa.

Annostele pellille parin lusikallisen kokoisia kekoja ja litistä niitä hieman lusikalla. Paista sitten uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.



Keksejä mussuttaessa oli myös mukava selailla uutta alennusmyynneistä ostamaani reseptikirjaa. Siinä viedään kasviruokakokkailu aivan uudelle tasolla. Haluan ehdottomasti kokeilla myös kirjan Raakaruoka-osion ruokien ja leipomusten valmistusta!




Ihanaa keskiviikkoa teille ystävät hyvät!