ruokaa pala palalta

maanantai 10. helmikuuta 2014

Gluteenittomat aurinkosämpylät


Joululomalla löysin kirjastosta aarteen, nimittäin gluteenittoman leipien leipomiseen omistautuneen kirjan Nytt Bröd. Ensimmäistä kertaa ilman vehnäjauhoa pyöräytetyt sämpylät todella maistuivat ihan oikeilta sämpylöiltä. Tässäpä siis teille muillekin jakoon tämä herkkuresepti.

Kirja oli muutenkin pullollaan toinen toistaan maukkaamman kuuloisia leipäreseptejä - rieskoja, sämpylöitä, skonsseja, patonkeja... Kirjan jouduin jo palauttamaan kirjastoon, mutta ehdin kopioida udeamman reseptin itselleni talteen tulevia kokeiluja varten. 

Auringonkukansiemensämpylät (12 kpl)

600 g vettä
25 g hiivaa
100 g maizenaa
100 g soijajauhoa
160 g tattarijauhoa
40 g riisijauhoa
1 tl suolaa
40 g psylliumia
50 g auringonkukansiemeniä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Anna taikinan levätä leivinliinalla peitettynä 1,5 tuntia.

Muotoile taikinasta 12 sämpylää. Muotoilu on helmpompi jos öljyät kätesi. Ripottele päälle vielä hieman tattarijauhoa. Annan sämpylöiden nousta vielä yhden tunnin ajan.

Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 20 minuuttia. Sämpylät ovat valmiita kun ne ovat saaneet mukavasti väriä ja kopauttaessasi sämpylää pohjasta, kuuluu kumea ääni.

P.S. Keittiövaaka on kyllä kätevä kapistus, sillä niin leipomusainesten määrät menevät varmemmin oikein. Ja se nopeuttaa ainesten mittaamista, kun ei tarvitse riehua desimitan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti