ruokaa pala palalta

lauantai 19. toukokuuta 2012

Hortoilua


Eilisen villiruokapohdinnan jälkeen päätin lauantaipuhteeksi lähteä hortoilemaan, siis etsimään luonnosta syötäviä villiyrttejä. Tuossa vielä linkki hortoilijoiden sivuille, joilta löytää paljon vinkkejä ja apua luonnon syötävien kasvien tunnistamiseen.

Kovasti tästä villiruoasta innostuneena tilasin jo Sami Tallbergin kirjan Villiyrtti keittokirja. Myös omistamastani Luonnonkasvit käyttöön kirjasta on ollut paljon apua ja inspiraatiota.

Pari hyvää syytä hortoiluun:

  • kaikista ekologisin ruokavaihtoehto, joka ei kuormita ympäristöä
  • samalla pääsee luontoon rauhoittumaan, liikkumaan ja haukkaamaan raikasta ilmaa
  • villiruoka on suunnattoman paljon ravinnerikkaampaa kuin viljelty ruoka - kasvi joutuu itse taistelemaan selviämisensä eteen ja kerää itseensä paljon mineraaleja, hivenaineita yms. jotka ovat ihmisellekin erittäin hyödyllisiä
  • villiruoka on hyvää - saat ruokapöytääsi aivan uusia makuja!

--

Päivän Menu:

Hortamarinadi
Perunoita
Vadelmanlehtimuhennosta
Koivunlehtikanervateetä



Hortamarinadi
(Hortoilijoiden sivuilta muokattu)

Kerää luonnosta esim.
-sileäpintaisia nuoria voikukanlehtiä
-nuoria suppuisia poimulehtiä
-mustaherukan pehmeitä pieniä lehtiä
-vuohenputken varhaisia, suppuisia lehtiä
-ruohosipulia

Pilko pestyt villiyrtit ja tee yhtä desilitraa kohden marinadi: 2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl punaviinietikkaa ja hyppysellinen suolaa. Kaada marinadi yrttien sekaan ja anna muhia noin puoli tuntia.

Vuohenputkea

Voikukkaa, koivunlehteä, poimulehteä, vuohenputkea




Vadelmanlehtimuhennos
(Luonnonkasvit käyttöön -kirjasta)

ruokaöljyä
pilkottuja vadelmanlehtiä
pilkottu sipuli
jauhoja
kermaa
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Kuumenna ruokaöljy paistinpannussa. Lisää tähän ensin jauhot ja sitten vasta muut ainekset. Anna muhia hetken ja tarjoa ruoan lisäkkeenä.

--

Tästä vadelmanlehtimuhennoksesta tuli aivan ehdoton uusilempparini! Todella maukasta! Sopi täydellisestä perunan ja hortamarinadin kanssa yhteen.


Lopuksi tein ruoan seuraksi tuoreista pienistä koivunlehdistä ja kuivatuista kanervankukista hyvää ja puhdistavaa teetä!



Kaikki hortoilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti