ruokaa pala palalta

perjantai 30. joulukuuta 2011

Fallallafelit

Nyt on maailman kirjat sekaisin. Meihin on tarttunut varmaan joku ihme pöpö, sillä jo kolmena päivänä peräkkäin olemme heränneet aamulla seitsemän aikoihin! Tai sitten unirytmi vain on vuosien yrityksen jälkeen kääntynyt hyväksi. Kun kello löi neljä iltapäivällä oltiinkin sitten jo aivan rättiväsyneitä kaiken puuhaamisen jälkeen - kaikkea sitä ehtiikin tehdä ollessaan aikainen lintu. Oli aikaa tehdä kunnon ateriakin jälleen ja kaikki itse aivan alusta alkaen.

Teimme taivaallisia falafelejä kera jogurttiraidan ja itse pyöriteltyjen tortilloiden ja soijatomaattikastikkeen. Meinasi ensimmäistä kertaa vähään aikaan sanat loppua kesken, kun yritti kuvailla sitä makujen sinfoniaa minkä ateria sai aikaan makunystyröissämme. Kertakaikkiaan. Ja kaikki kerralla. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan tämän aterian valmistusta!


The Mighty Falafels

Surauta blenderissä:
3 dl kikherneitä
2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
5-10 cm purjoa
1 rkl jauhoa
1/2 tl leivinjauhoa
2 rkl vettä

Mausta sitten:
persiljaa
minttua/korianteria
1 tl suolaa
1 mm cayennepippuria
1 tl juustokuminaa
1 mm kanelia

Anna seoksen tekeytyä sitten jääkaapissa tunnin tai pari. Tämän jälkeen muotoile massasta palleroita ja pyörittele ne seesaminsiemenissä. Paista 225 asteessa uunissa noin 15 minuuttia. Muchos grandes <3

p.s. taidettiin lisätä joukkoon väriä ja terveyttä tuomaan vehnänorasta!

-

Sitten tortilloiden pariin. Ehdottomasti kannattaa tehdä ne itse, eikä tyytyä vain kaupan mauttoman kumisiin lättyihin. Todella nopeaa ja helppoa tehdä!



Les Tortillas

Sekoita:
5 1/2 dl jauhoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
2 dl vettä

Anna taikinan tekeyttyä viileässä noin vartin. Muotoile sitten siitä palleroita (n.8 kpl) ja kaulitse ne ohuiksi letuiksi ja paista teflonpannulla ilman öljyä kunnes ne saavat hieman väriä.


Ehdoton kaveri falafeleille on mielestäni jugurttiraita (tsatsikia)!

Jugurttiraita

Raasta 1/2 kurkku (ei liian hienoksi)
Lisää:
 2 dl ruokajugurttia(kreikkalaista)
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
korianteria ja/tai minttua

Sekoita tasaiseksi ja anna maustua kylmässä jonkin aikaa.

-

Lisäksi meillä oli tomaattisoijakermakastiketta, mutta se olikin paremman puoliskoni bravuuri joten en tarkkaa reseptiä tiedä. Sekin oli aivan superia! (Loppuu superlatiivit kohta kesken.)

-

Bonuksena tässä vielä lounassmoothiemme, joka kyllä varmasti sopisi myös pehmeydessää täydentämään falafel ateriaa jälkkärinä.



Päärynäsmoothie

Surauttele:
1 päärynä
 2 dl turkkilaista jugurttia
maitoa
soijajauhoa
kuivattuja hedelmiä (aprikoosi ja viikuna!)
goji-marjoja
macaa
mansikkajauhoa
pellavan siemeniä

-

Se siitä. Hyvää oli. Seuraavaksi sitten bänditreeneihin! :) Mukavaa iltaa teillekin, niin ja uutta vuotta!


keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Välipäivien gourmet-ruokailua

Nysse on ohi. Tyhjä olo on varmaan itse kullakin, kun se kaikki häsellys jää taakse, vatsat pömpöttävät ei niin tyhjinä ja sitä alkaa pohtia että milloinkas kuusi viedään pois ja siivotaan ja mennään alennusmyynteihin ja ja ...





Itse tykkään kyllä kovasti välipäivien rentoudesta, enkä ota niinkään stressiä tyhjästä olosta. Sehän tekee vain hyvää välillä vain olla, hengittää, olla ajattelematta. Minä olenkin ottanut näistä päivistä kaiken irti - olen lukenut loistavaa kirjaa (Hytti nro 6), juonut nokkosteetä, tehnyt ruokaa, katsellut tähtiä, katsellut kynttilän liekkiä pitkään, sävellellyt, katsellut leffoja ja tehnyt kaikkea mitä nyt lomalla kuuluukin.

Tänään katseltuamme aamusaunan jälkeen ensin muutaman jakson ihania kokkiohjelmia päätimme tehdä 'gourmet-aterian'. (En tosiaan tiedä onko kokkailuohjelmien katselu lähinnä itsensä kiusaamista, mutta minä ainakin inspiroidun niistä useasti!)

Välipäivien gourmet menu:

Viikuna-vuohenjuusto salaattia

Kebab-lihaa ja sipulia kera punajuuri-juusto-röstin

Inkivääri-sitrus paahtovanukas (crème brûlée)


Viikuna-vuohenjuusto salaatti:

Sekoita salaattikulhossa perussalaatin lisäksi jotain hieman kirpeämpää salaattia esim. rucolaa. Lisää balsamicoa ja oliiviöljyä, siemeniä, kurkkua, pippuria, vuohenjuustoa ja viikunoita. Tsädääm - saat todella raikkaan salaatin!


Sitten uusi suosikkini, nimittäin rösti! Ennen en tiennyt edes sen olemassaolosta, mutta jostain siitä luettuani innoistuin tästä helposti muokattavasta ruokalisukkeesta.

Punajuuri-juusto-rösti

Sekoita kulhossa:
5 keskikokoista raastettua punajuurta
1 silputtu sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 kananmunaa
loraus oliiviöljyä
200g juustoraastetta(mozarella)
2 rkl creme fraichea tai kermaa
pippuria ja suolaa

Muotoile sitten seoksesta ympyrän muotoisia kasoja leivinpaperille ja taputtele tiiviiksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.

-

Kaiken kruunuksi teimme sitten paahtovanukasta, sitä kaikkien Amelién nähneiden nuorten naisten ihastelemaa ranskalaista jälkiruokaa, jonka karamellisoidun kovan kuoren alta paljastuu ah, niin täyteläisen pehmeää kermaseosta. Tätäkin voi tehdä vaikka missä mauissa! Me emme onnistuneet saamaan vanukkaaseen sitä ihanan rapsakkaa kuorta, mutta ensi kerralla sitten. Kunhan keksimme missä meni vikaan. c:



Inkivääri-sitrus paahtovanukas:

Laita kattilaan:
2 dl kermaa
1,5 dl maitoa
1/2 vaniljatanko
3 cm pala inkivääriä silputtuna
3 rkl luomusitruunan kuorta

Kuumenna seos, kunnes se on lähes kiehuvaa ja poista sitten liedeltä. Siivilöi seos nokalliseen astiaan.

Vatkaa:
3 munan keltuaista
40 g ruokosokeria

Kaada kermaseos hitaasti munaseokseen kokoajan sekoittaen. Voit poistaa syntyvän vaahdon tavoitellessasi täydellisyyttä :)

Kaada pieniin, mataliin uunivuokiin ja paista vesihauteessa uunin alatasolla 175 asteessa n.40-50 minuuttia tai kunnes se on tutisevaa. Itse tein vesihauteen turvallisemmin laittamalla uuniin alimmaksi syvän pellin jossa oli vettä ja heti sen yläpuolelle ritilälle uunivuoat.

Jäähdytä. Juuri ennen paahtovanukkaan nauttimista ripottele pinnalle sokeria ja karamellisoi se vaikka uunin grillivastusten alla.

perjantai 23. joulukuuta 2011

Brunssi


Brunssi tuli ja meni. Ihanaa oli lököillä ystävien kanssa rennosti syöden ja oloten, pelaillen ja jutellen. Ruokakin oli hyvää. Ja ulkona oli suunnattoman kaunis talvisää.



Brunssi menu:

Skonsseja
Viikuna-aprikoosimarmeladia
Juustomuffinseja
Tuulihattuja kirjolohenmätitäytteellä
Leipää avocadomozarella salaatilla
Aprikoosikakkua
Kanelisuklaakonvehteja
Karpalokeksejä
Espressoa
Teetä
Kuohuviiniä



pelailu kuuluu myös brunsseiluun kun ei ole kiirettä mihinkään

keksit oli hyviä




kissakin nautiskeli brunssin kiireettömyydestä



tiistai 20. joulukuuta 2011

Marmelaatia sil' vous plaît!

Torstaina järjestän syntymäpäivänäni pienen brunssin muutamalle ystävälle ja olenkin jo alkanut kovasti valmistaa kaikkea hyvää ystävieni pään (vatsan) menoksi! Tulen varmasti postaamaan jonkun kirjoituksen synttärieni jälkeen, jossa selitän ihanaakin ihanammista brunssitarjoiluistani, mutta tässä nyt hieman maistiaisia.

Brunssiin kuuluu ehdottomasti marmeladi. Piste. Jouluisaa marmeladia sain viikunoista ja aprikooseista.



Pilko kattilaan:
200 g kuivattuja viikunoita (poista kannat)
200 g kuivattuja aprikooseja

Sekoita joukkoon:
3 dl omenatäysmehua
2 1/2 dl hillo/marmeladisokeria
1 tl kanelia
1 mm inkivääriä
1 mm maustepippuria

Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keittele n.10 min sekoitellen.

Soseuta sitten sauvasekoittimella ja purkita sekä laita jäähtymään.

-

Ajattelin myös, että brunssilla on oltava jotain pieniä makeisia, joita voi sitten popsia karkkihampaan kolottaessa. Tämä oli nyt tämmöinen superhelppo suklaakonvehtiresepti. Yleensä olen tykännyt valmistaa 'oikeaa' suklaata (siis raakasuklaata!) mutta tämänkin toimi yllättävän hyvin. 

Sulan suklaan lisukkeineen valutin sitten vanhoihin konvehtirasioihin. Niitä kannattaakin tänäkin jouluna säästellä niiden tyhjennyttyä. Ainahan joku tuo semmoisen joululahjaksi. 



Sulata vesihauteessa:
1 tumma suklaalevy

Sekoita joukkoon:
kanelia
kardemummaa
pomeranssikuorta
muskottipähkinärouhetta
lucumaa/macaa tai muuta superfoodia

Kaada muotteihin tai dippaile pähkinöitä sulaan suklaaseen. Konvehtien sisälle voi ylläreiksi laittaa manteleita, rusinoita... Ja päälle ripotella kookoshiutaleita ja kanelia.

-

Tuli kyllä ihanan mausteisen hyvää! Mm.

Tässä vielä hieman fiilistelyä jouluvalmisteluistani.







maanantai 19. joulukuuta 2011

Aitoa viiniä

Tunnustaudun viinien ystäväksi ja niiden lukuisista makuvivahteista nauttivaksi hifistelijäksi - toisinaan! Tällä kertaa siis hieman asiaa aidoista viineistä.

Havahduin tässä hiljattain siihen, että vaikka olenkin kiinnostunut nauttimani ruoan alkuperästä ja saatan pohtia pitkäänkin ruokakaupassa ostoskorini sisältöä, niin en ole oikeastaan toiminut samoin ostaessani viinipulloa. Loogistahan se on, että viiniäkin voi valmistaa luonnollisemmin ja paremmista raaka-aineista ilman turhia lisäaineita, lisättyjä sulfiitteja tai keinotekoista hiivaa ja vieläpä eettisissä olosuhteissa!

Olin aikaisemmin jo tutustunut luomuviineihin ja reilun kaupan viineihin, mutta nyt löysin jotain vielä parempaa! Nimittäin luonnonviinit(kutsutaan myös alkuviineiksi). Päätin ottaa hieman enemmän selvää tästä luonnonviiniasiasta ja sain selville, että 
  • siinä on ainutlaatuinen ja 'tanssahtelevan eläväinen' maku
  • siihen ei ole lisätty yliherkkyyttä aiheuttavia sulfiitteja (myös päänsäryn aiheuttaja)
  • hiivana on käytetty luonnon omia hiivakantoja
  • valmistettu luomurypäleistä
Alkon valikoimista saa tällä hetkellä vain yhtä luonnonviiniä, nimittäin Pura Sangre punaviiniä. Tässä linkki.



Nautiskelimme viikonloppuna siskoni kanssa tästä luonnonviinistä ja lisukkeena meillä oli granaattiomenaa. Juustokin olisi sopinut mitä parhaimmin kyytipojaksi. Ostan varmasti tulevaisuudessakin tätä viiniä halutessani panostaa laatuun! Hinta on tosin 15 euron pinnassa.





"Mielenkiintoinen ristiriita on miten monet gastronomit hyväksyvät viininsä manipuloinnin, mutta eivät missään tilanteessa hyväksyisi samankaltaista prosessiteollisuuden keinoja manipuloida aterian raaka-aineita. Alkuviinit vastaavat niiden gastronomien huutoon, jotka vaativat minimaalista käsittelyä myös viiniltään."



lauantai 17. joulukuuta 2011

Peruskauraa

Onko joskus ollut kiire pyöräyttää jotain leipomuksia kaverin soittaessa tulevansa iltateelle vartin kuluttua? Minulle kävi näin tässä muutama päivä sitten. Päätinkin pyöräyttää kaurakeksejä - mutten mitään aivan perinteisempiä sellaisia. Näin talven keskellä sitä itse ainakin kaipaa ruokavalioonsa vitamiinipommeja ja tässä yksi sellainen. 
Karpalokaurakeksit!

Karpalossa on paljon vitamiineja(A, B, C...) ja lisäksi vatsalle hyviä kuituja. Ostin juuri kaupasta valtavan pussillisen kuivattuja karpaloita, joiden hintakaan ei noussut aivan liian korkeaksi. Hyvä vaihtoehto esimerkiksi kalliiden gojimarjojen tilalle herkullisissa superfood resepteissä. Miinus-puolena näissä kaupan karpaloissa on kuitenkin se, että niihin on lisätty jonkin verran sokeria. 

Mitä tulee sitten kauraan, niin sehän on oikea voimavilja! Parhaimman hyödyn siitäkin tosin saa ostaessaan vähemmän käsiteltyä ja luomukauraa. Siitä saa hyvää kuitua suolistolle ja se pitää aterian jälkeisen verensokerin tasaisena (ei tule heti taas nälkä ja sokerin himo kuten nautittuasi nopeita hiilareita).


Tässä siis ohje:

Sekoita kulhossa:
3 dl kauraa
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl (ruoko)sokeria
1 tl hunajaa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kookosrouhetta(tai perus jauhoa)
1 dl sulatettua kookosöljyä (100g voita)
1 muna

Lisäksi laitoin joulufiilistä tuomaan hieman kardemummaa ja kanelia!

Lusikoi taikinasta pieniä nokareita etäälle toisistaan leivinpaperille. (Itse en uskonut että ne todella tulee asetella etäälle toisistaan ja kappas, uunissa olikin muodostunut yksi iso kauralevy pellille) 

Taikinasta tulee noin kaksi pellillistä.

Paista 175 asteessa 6-9 minuuttia.






Keksejä lähti myös viemisiksi kaverille pikku paketissa!

tiistai 13. joulukuuta 2011

'Happamia' sanoi kettu (ora)pihlajanmarjoista.

Jo vain! Mieli pakahtuu riemusta, johon on sekoittunut joulueuforiaa, sillä huomisen jälkeen saatan lähes kuukauden ajan vain nautiskella elämästä, kokkailusta, hyvistä kirjoista ja kissanpäivistä. Vietinkin tänään vähintäänkin tunnin kaupassa miettiessä mitä kaikkea ruoka-aineita sitä ostaisikaan palkitakseen itseään syksystä!

Loma. Vacation. Semester. Fiesta. Vacanza. De vacances.

Olen jo muutaman viikon ajan tahtonut tehdä itse glögiä ja nyt löysin sopivan hetken sen teolle. Siitä tuli samalla loman alkamisen juhlajuomaa. Glögiä on itse asiassa perin helppo valmistaa. En itse oikein välitä kauppojen sokerilitkuglögeistä, joten siksikin oman glögin teko oli ihan must! Veden lisäksi voit käyttää mitä vain kuivattuja marjoja(goji, mustikka, karpalo...) sekä haluamiasi mausteita. Lisäsin itse vielä mukaan omenoita tuomaan raikasta makua. Minä valitsin marjoiksi viime kesäisiä, kuivattuja orapihlajanmarjoja joille en ollut vielä keksinyt käyttöä. Ne sopivatkin tähän mitä mainioimmin!

Glögistä tulee tiivistettä, jota voi sitten laimennella maun mukaan.  Jos tahdot glögitiivisteestäsi vahvempaa, keitä sitä pidempään kuin ohjeessa.


Orapihlajanmarja Glögi

Laita kattilaan:
8 dl vettä
1,25 dl orapihlajanmarjoja(marjoja)
1 pilkottu kirpeä luomu omena
7 kokonaista kardemummaa
7 kokonaista neilikkaa
kanelitanko/ 3 tl kanelia
3 cm pala tuoretta inkivääriä
8 maustepippuria
raastettua appelsiinin kuorta/pomeranssin kuorta

Keitä n. 1/2 tuntia miedolla lämmöllä. Siivilöi ja pullota sekä säilytä viileässä.

Kippis!


Omaa glögitiivistettähän on myös kiva antaa joululahjaksi, jos pullottaa sitä pieneen somaan pulloon ja askartelee kauniit etiketit.

-

Olen tänään somistellut kotiani jouluisen tunnelmaiseksi ja siivoilun lomassa tein perinteisen pasta-aterian soijarouhekastikkeella. Varioin tuota ikiaikojen klassikkoa paistamalla sipuleita hunajassa ja ai että se sopikin mainiosti.

Nyt soi jouluradio ja luvassa virkkaussessiot!