ruokaa pala palalta

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Maailman parasta sipulikeittoa



Sataa, sataa. Aika vain makaa. --

Eilen satoi ja mielessä soi Tiiu Helinän sataa kappale. Mitäs muutakaan sitä sadepäivänä tekisi kuin valloittaisi keittiön kokkailukokeiluja varten.

Haettiin pellolta  oman sadon sipuleita, jotka jo pullistelivat suurina odottaen poimijaansa. Sitten alkoi maailman parhaan sipulikeiton reseptin metsästys. Äkkiähän sellainen löytyikin viime syksyisestä Glorian Ruoka&Viini -lehdestä. Onneksi sadepäivänä ei ole hoppua mihinkään sillä reseptin mukaan sipulikeitto tulee sitä maukkaammaksi mitä kauemmin se saa kypsyä. 



Maailman paras sipulikeitto
(3 annosta)

7 sipulia
2 valkosipulin kynttä
50 g voita
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
0,5 dl valkoviiniä
0,75 l liha/kasvislientä
5 tuoretta timjamin oksaa




Pilko sipulit tasaisiksi pieniksi viipaleiksi ja hienonna valkosipulin kynnet. (Varaudu itkemään 7 sipulin kuorimisen ajan!)

Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit ja mausteet. Kuullota matalla lämmöllä 25-30 min kunnes sipulit ovat kiiltäviä ja karamellisoituneita.

Kaada sekaan valkoviini ja keitä kasaan.

Lisää liha/kasvisliemi ja anna keiton hautua vähintään 1 tunti, hiljaisella lämmöllä niin, että keiton pinta vain juuri ja juuri väreilee.

Lisää timjamin oksat ja keitä vielä 10 min. Nouki oksat pois ja mausta vielä mustapippurilla ja suolalla tarpeen mukaan.

p.s. Täydellisyyden tavoittelija voi vielä hauduttaa sipulikeittoa uunissa 90 asteessa 8 tuntia parhaiden aromien aikaasaamiseksi!



Sipulikeitosta tuli uusi lempparini ainakin tässä samettisen pehmeässä ja suorastaan makeassa muodossaan. Parasta loppukesän tarjottavaa pimenevässä illassa.



Tässä vielä todistusaineistoa muustakin sadostamme, nimittäin härkäpavuista. Muutamat niistä olivat jo kypsyneet. Googleteltuani härkäpapujen valmistuksesta huomasin sen olevan melko työlästä - suurestakin määrästä palkoja saa vain muutaman hassun pavun. Onko kellään teistä hyviä vinkkejä härkäpapujen laiskalle valmistajalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti